visitors on myspace
STAPPEN IN HET HERSTEL VAN SCHADELIJKE RELIGIE | POSITIEF ATHEÏSME <>

STAPPEN IN HET HERSTEL VAN SCHADELIJKE RELIGIE 

image7313

MARLENE WINELL

 


Dit is een samenvattend schema dat ik heb bedacht voor het herstellen uit autoritaire religies zoals het fundamentalistisch christendom. In mijn jaren van begeleidings-ervaring, heb ik ontdekt dat voor veel mensen (niet iedereen), het loslatings-proces tijd neemt en een aantal belangrijke stappen kent. Dit schema is niet als formule bedoeld, of om kwesties diepgaand te behandelen, maar ik hoop dat het nuttig voor u is om er over na te denken.

Begin een leven en leer van het leven genieten

1. Wordt reëel  Wees eerlijk met uzelf over de kwestie of religie werkt voor u. Dwing uzelf niet langer om het rationeel te vinden. Kijk naar het leven en de wereld zoals die zijn, en probeer niet meer in een parallel universum te leven. Deze wereld is misschien niet perfekt, maar de realiteit aanvaarden zal u helpen uw leven weer op de rails te zetten. Als u zich schuldig voelt, realiseer u dan dat religie u voorhoudt dat u zichzelf verantwoordelijk moet voelen als het niet werkt, en dan te zeggen dat u het opnieuw moet proberen en beter uw best moet doen, net als in een slechte relatie.


2. Krijg greep op uzelf Raak niet in paniek. De angst die u voelt is deel van de indoctrinatie. Al die dingen die met u zouden gebeuren als u de religie zou verlaten zijn het op eigenbelang gerichte deel van religie. Als u kalmeert, zult u zich gewoon fijn voelen. Veel mensen hebben dit doorgemaakt.


3. Raak geïnformeerd
 Doe alles in uw macht om te leren. Het staat u vrij om te lezen en open te staan voor alle kennis in de wereld – geschiedenis, filosofie, andere religies, mythologie, antropologie, biologie, psychologie, sociologie, en meer. In het bijzonder, lees over hoe de Bijbel  samengesteld werd en kerkgeschiedenis. Lees auteurs die uitleggen waarom zij zich van geloof afkeerden. Veel websites hebben verhalen over het afzweren van religie en nuttige literatuur-opgaven.


4. Zoek hulp Zoek steun
 waar u die maar kunt vinden. Bezoek online fora om kwesties te bespreken met anderen die het geloof verlaten.  Wordt lid van een steungroep in uw gebied.  Indien nodig, zoek een therapeut die dit begrijpt of ga naar een herstellings-retraite.  Doe alles om de wonden van religieus misbruik te helen.


5. Begin een leven  Herbouw uw leven rondom nieuwe waarden
en raak volledig betrokken met uw keuzes.  Ontwikkel uw identiteit terwijl u leert uzelf lief te hebben en te vertrouwen.  Aanvaard verantwoordelijkheid en creëer het leven dat bij u past – op het werk, in uw gezin, in uw vrije tijd, sociaal – alle gebieden van toewijding die struktuur aan het leven geven. Als u nog steeds een geestelijk leven wilt, definieer het dan voor uzelf.  Waag uzelf in “de wereld” voor nieuwe ervaringen en nieuwe vrienden. Dit vergt tijd, maar u kunt het.


6. Neem deel aan het programma '
Welkom bij het menselijk ras'. Accepteer het idee dat de aarde uw thuis is en de mensheid uw ware familie. Als u geen deel uitmaakt van een speciale groep die zich losmaakt, bedenk dan wat dit voor u betekent. Misschien wilt u gaan deelnemen in grotere belangen om van deze wereld een betere plaats te maken, zoals betrokkenheid met het milieu, of werken aan sociale rechtvaardigheid. Verwacht niet langer dat God zal zorgen dat alle problemen opgelost worden. U kunt beginnen met uw buren te leren kennen.


7. Leer van het leven genieten Herneem uw recht te genieten van sensaties en pleziertjes
terwijl u toegeeft aan het idee een levend wezen te zijn als alle andere dieren op aarde. Leer hier en nu aanwezig te zijn.  Ontdek al de manieren om van de natuur te genieten. Geniet van andere mensen en hou van ze in plaats van ze te veroordelen.  Herneem uw creativiteit en druk uzelf uit op de manier die u wilt, niet slechts “ter Gods glorie”. Hou van uw lichaam en zorg er goed voor.  Omarm dit leven in plaats van u zorgen te maken over het volgende. Zing en dans en lach om geen andere reden dan te leven!

_______


Bron: http://journeyfree.org/steps-to-recovery/


twitter-icon-64


OVERIGE ARTIKELEN/SITE MAP


Alle vertalingen van artikelen © Peter van Montfoort