visitors on myspace
Madalyn Murray O'Hair | POSITIEF ATHEÏSME <>

Madalyn Murray O'Hair


Madalyn Murray O'Hair (1919 - 1995) was een Amerikaanse atheïste en activiste. In de tweede wereldoorlog deed zij dienst in de Women's Army Corps, en later, in 1952 voltooide zij met goed gevolg haar rechtenstudie aan het South Texas College of Law. Ze praktiseerde echter nooit in rechten.

 Ze werd het meest bekend door het proces Murray vs. Curlett, dat resulteerde in de mijlpaal uitspraak van het Supreme Court, waarmee een eind kwam aan de praktijk van het verplichte dagelijks gebed in Amerikaanse openbare scholen. In 1960 had zij namelijk een proces aangespannen tegen het Baltimore City Public School System, waarin zij stelde dat het ongrondwettig was was dat haar zoon Bill verplicht werd deel te nemen aan Bijbellezing op openbare scholen in Baltimore.

 Na dit succes richtte zij American Atheists op, en werd zij het gezicht en de stem van het atheïsme in de Verenigde Staten van de zestiger en zeventiger jaren van de vorige eeuw. Als gevolg daarvan werd ze door de meeste Amerikanen als een hoogst controversiële figuur beschouwd, en door het tijdschrift Life in 1964 zelfs uitgeroepen tot "de meest gehate vrouw in Amerika".

 In 1995 werd ze - samen met haar zoon en kleindochter - na ontvoering en afpersing vermoord, een geval van roofmoord dat overigens niets met haar publieke beeld en activiteiten te maken had.

_____


Artikelen door deze auteur:

Het atheïsme

Alle vertalingen van artikelen © Peter van Montfoort