visitors on myspace
Friedrich Nietzsche | POSITIEF ATHEÏSME <>

Friedrich Nietzsche

imgresFriedrich Nietzsche (1844-1900) was een beroemde en invloedrijke Duitse filosoof, dichter en filoloog.

Nietzsche werd geboren ten zuidwesten van Leipzig. Hij was de zoon van Karl Ludwig Nietzsche, een dominee die op 30 juli 1849 overleed. In 1850 verhuisde de familie naar Naumburg. Nietzsches zus Elisabeth, die na zijn dood een belangrijke rol speelde bij de receptie van zijn werk, was twee jaar jonger. 

Nietzsche studeerde korte tijd theologie aan de universiteit van Bonn, maar verloor zijn geloof en stapte over op filologie, waardoor hij vertrouwd raakte met de klassieke literatuur en filosofie. Hij vervolgde die studie aan de universiteit van Leipzig. In 1869 werd hij in Bazel hoogleraar aan de universiteit.

In de jaren van zijn hoogleraarschap verslechterde zijn gezondheid aanzienlijk. Hevige, langdurige migraineaanvallen en verslechterd zicht tot op de rand van volledige blindheid maakten het hem langzamerhand onmogelijk om zijn taken nog langer uit te voeren. In 1879 gaf Nietzsche zijn positie op en verliet met een toegezegde toelage de universiteit. Vanaf die tijd leefde hij als vrije filosoof, voortdurend op zoek naar de ideale klimatologische omstandigheden die zijn gezondheid konden bevorderen. Hij bracht afwisselend seizoenen door in onder andere SilsNiceGenua en Turijn. Hoewel er geen sprake was van genezing beleefde Nietzsche bij vlagen een betere gezondheid. Het was tijdens zo'n opleving dat hij in Turijn in 1889 geestelijk instortte. 

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Friedrich_Nietzsche



_____


Artikelen door deze auteur:

HET CHRISTENDOM





Alle vertalingen van artikelen © Peter van Montfoort