visitors on myspace
Etienne Vermeersch | POSITIEF ATHEÏSME <>

Etienne Vermeersch

Etienne Vermeersch (Brugge - St.Michiels, 1934) is een Belgisch filosoofscepticus en opiniemaker. Hij is emeritus-hoogleraar en ere-vicerector aan de Gentse Universiteit. Vermeersch is een van de wegbereiders van de abortuswet en de euthanasiewet. Hij behoort tot de meest toonaangevende filosofen in België.

Vermeersch volgde de humaniora aan het Brugse Sint-Lodewijkscollege en trad in bij de Jezuïetenorde in 1953. Na vijf jaar trad hij uit de Jezuïetenorde. Op zijn 25e brak hij met het christelijk geloof en werd hij, onder invloed van zijn verdere studies, een militant atheïst en scepticus. 


Etienne Vermeersch studeerde klassieke filologie en wijsbegeerte en promoveerde in 1965 aan de Universiteit Gent met een proefschrift over de filosofische implicaties van de informatietheorie en de cybernetica. 

In 1967 werd hij aan de Universiteit Gent benoemd tot gewoon hoogleraar.  Zijn leeropdracht omvatte algemene inleidingen tot de wijsbegeerte en de wetenschapsfilosofie, de wijsbegeerte in historisch perspectief, de studie van hedendaagse wijsbegeerte en wijsgerige antropologie, en de godsdienstgeschiedenis van het christendom.

Zijn wetenschappelijk werk heeft betrekking op grondslagenonderzoek van de menswetenschappen, filosofische aspecten van het onderzoek over informatica en kunstmatige intelligentie. Later in zijn carrière kwam meer nadruk te liggen op algemene maatschappelijke en ethische problemen, vooral op het gebied van milieufilosofie, cultuurfilosofie en bio-ethiek.  Zo is hij een van de belangrijkste grondleggers van de legalisering van abortus en euthanasie in België.

Bron: Wikipedia


Artikelen door deze auteur:

Is de Bijbel historisch correct?


Alle vertalingen van artikelen © Peter van Montfoort