visitors on myspace
Bertrand Russell | POSITIEF ATHEÏSME <>

Bertrand Russell

 

Bertrand Arthur William Russell (1872-1970) Britse filosoof, logicus, wiskundige en politiek activist

 Russell was een van de invloedrijkste filosofen van de 20ste eeuw. Hij schreef veel boeken over logica en hield zich onder andere bezig met het onderzoek naar de grondslagen van de wiskunde. Een van zijn voornaamste werken is de "Principia Mathematica" dat hij samen met Alfred North Whitehead schreef.

 Alhoewel van christelijke huize was hij een uitgesproken agnost. Hij zei wel dat de meeste mensen hem waarschijnlijk als  atheïst zouden beschouwen, omdat hij op dezelfde manier evenmin in de christelijke God als in de  Homerische goden geloofde.

 Ook over zijn redenen om agnost te zijn schreef hij boeken. In zijn betoog 'Why I am not a Christian' (Waarom ik geen christen ben) valt hij de belangrijkste argumenten voor het bestaan van een god aan en komt tot de conclusie dat er geen enkele noodzaak is om aan te nemen dat er een god bestaat. Ook betoogt hij dat religie meer kwalijke dan goede gevolgen heeft. Hij beschouwde zichzelf als vrijdenker, hij was van mening dat mensen zich niet moesten leiden door traditie of heilige werken maar dat mensen met hun eigen verstand tot kennis moesten komen.
 

Bron: Wikipedia

_____


Artikelen door deze auteur:


Heeft religie nuttig aan de beschaving bijgedragen?

Is er een God?

Waarom ik geen christen ben


Alle vertalingen van artikelen © Peter van Montfoort